Risoles to pierożki robione z ciasta zaparzanego z nadzieniem z mozzarelli
Składniki na 20 pierogów:
120 g mąki
200 ml wody
łyżka masła
szczypta soli
Wodę wlewamy do garnka , dodajemy sól i masło. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy mąkę . Mieszamy dokładnie by nie było grudek i odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy kółka. W środek każdego pierożka dodajemy osączony z zalewy kawałek mozzarelli . Sklejamy pierożki które później możemy spokojnie włożyć do lodówki, zamrozić lub panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Po usmażeniu mozzarella pod wpływem temperatury jest rozciągliwa jak ser żółty.
Pierożki są pyszne. Moje pociechy nie lubią z reguły takich nowoczesnych dań wolą raczej obiady tradycyjne ale te pierożki wkradły się już do naszej tradycyjnej kuchni
Spróbujcie polecam bo rozpływają się w ustach i robi się je dużo szybciej niż tradycyjnie pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz