czwartek, 8 stycznia 2015

Risoles czyli pomysł na pyszny obiad

Risoles to pierożki robione z ciasta zaparzanego z nadzieniem z mozzarelli 

Składniki na 20 pierogów:
120 g mąki
200 ml wody
łyżka masła
szczypta soli
Wodę wlewamy do garnka , dodajemy sól i masło. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy mąkę . Mieszamy dokładnie by nie było grudek i odstawiamy do ostudzenia. 
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy kółka. W środek każdego pierożka dodajemy osączony z zalewy kawałek mozzarelli . Sklejamy pierożki które później możemy spokojnie włożyć do lodówki, zamrozić lub panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. 

 Po usmażeniu mozzarella pod wpływem temperatury jest rozciągliwa jak ser żółty.
 Pierożki są pyszne. Moje pociechy nie lubią z reguły takich nowoczesnych dań wolą raczej obiady tradycyjne ale te pierożki wkradły się już do naszej tradycyjnej kuchni
Spróbujcie polecam bo rozpływają się w ustach i robi się je dużo szybciej niż tradycyjnie pierogi.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz