sobota, 11 października 2014

Rogaliczki z powidłem śliwkowym

Witajcie
Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszne rogaliczki dosłownie na 2 kęsy.
Z jednej porcji którą tutaj podam wychodzi jedna duża blaszka rogalików.
Składniki:
50g drożdży
100ml mleka (powinno być letnie)
5 łyżek cukru
3 żółtka
150g masła
300g mąki
powidło śliwkowe lub marmolada
cukier i białka do ortaczanie rogalików.
Cukier, mleko i drożdże wymieszać i zostawić na kilka minut by drożdże podrosły. Następnie dodajemy żółtka. Masło i mąkę rozrabiamy, dodajemy rozczyn. Całość dokładnie mieszamy , zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na 2-3 mm placki, dzielimy na trójkąty , na każdą szerszą część trójkącika ciasta nakładamy powidło i formujemy rogaliki . Piec w 175st. na złoty kolor. Po wyjęciu rogaliki maczamy w białku i cukrze krysztale lub posypujemy tylko cukrem pudrem. Smacznego!

1 komentarz: